Daži veselības speciālisti iesaka izvairīties no olām ēdienkartē to augstā holesterīna satura dēļ, bet vai tā ir tiesa?
Izrādās, tas ir mīts un olām sliktā reputācija piedēvēta nepamatoti. Jaunākie pētījumi pierāda, ka olas patiesībā nepadara holesterīna līmeni augstāku. Vēl vairāk — tās ir lielākajai sabiedrības daļai pieejams ne visai dārgs daudzu minerālvielu avots, jo satur gan cinku un dzelzi, gan tādus antioksidantus kā luteīns un zeaksantīns, gan D un B vitamīnus, kā arī Omega 3 taukskābes un ķīmisko savienojumu holīnu, kas stiprina atmiņu un saskaņā ar pētījumu par 24% samazina risku saslimt ar krūts vēzi.
Luiziānas štata universitātes (ASV) pētnieki atklājuši, ka tad, kad cilvēki ar aptaukošanos brokastīs sāka lietot vairāk olu (vismaz 5 reizes nedēļā) tā vietā, lai ēstu bageti, viņi zaudēja par 65% vairāk svara. Tāpat atklāts, ka, ēdot olas no rītiem, dienas laikā cilvēki uzņem mazāk kaloriju (1 lielāka ola satur vien aptuveni 72 kalorijas). ◆