Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+3° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Saldā kļūda

Vārds “kļūda” parasti ir ar negatīvu pieskaņu, taču mūsu lasītāja Ingas kundze no Meņģeles pagasta “Ogrēniem” gan par to ir priecīga. Kļūdas dēļ kāda melones sēkliņa bija iekļuvusi gurķu sēklu paciņā, un tā Inga tika pie pašas audzētas melones.

Inga sākumā domāja — kur tāds neizdevies apaļš, pabāls gurķītis izaudzis? Katru dienu tas kļuva arvien apaļāks, līdz beidzot saimniece saprata — tas nav gurķis, tā ir melone! Svešzemju auglis, kurš bija guvis šīsvasaras Latvijas saules glāstus, bija varen salds, un Inga nu apsver domu turpmāk to mēģināt pieradināt arī savā saimniecībā.
Kā vēsta internetā esošie avoti, šīs ogas (tā dēvē melones augļus) Latvijā dārzkopības entuziasti audzē jau sen. Taču šī gada vasara liek aizdomāties, vai tik ar laiku tā nekļūs par tikpat ierastu  kultūru dārzā kā ķirbis vai baklažāni.
Informācija vietnē www.irlaiks.lv vēsta, ka melones dzimtene ir Maz­āzija un Vidusāzija, kur to audzēja jau pirms mūsu ēras. Melones pazina arī senie grieķi un romieši.
Meloņu mīkstums satur līdz 16% cukuru — saharozi, fruktozi un glikozi, ļoti daudz C vitamīna, vit­amīnus B1, B2, B6, B15, PP, folijskābi, A provitamīnu, daudz dzelzs, kā arī citus mikroelementus — magniju, mangānu, cinku, fosforu, sēru, hloru, fluoru. Valstīs, kur tās plaši audzē, melones ēd ne tikai svaigas, bet arī kaltē, marinē, no tām vāra ievārījumu, gatavo sukādes.
Latvijā melones ieved no Vidusāzijas valstīm, Spānijas, Brazīlijas un citurienes.
Meloņu ārstnieciskās un diētiskās īpašības ir līdzīgas kā arbūzam. Melones iesaka ēst daudzu aknu un nieru slimību gadījumos. To mīkstumam un sēklām piemīt urīndzenošas īpašības. Melones attīra un spēcina organismu, izvada šlakvielas, kā arī nomierina nervu sistēmu.
Lielā folijskābes daudzuma dēļ melones iesaka ēst cilvēkiem ar aterosklerozi un citām sirds un asinsvadu sistēmas slimībām. Folijskābe sekmē arī dažādu jaunveidojumu uzsūkšanos. Melones ir bagātas ar dzelzi, tāpēc tās vēlams ēst visiem, jo īpaši bērniem un veciem cilvēkiem.
Tāpat kā arbūzi, melones neitralizē skābes, ko organismā rada tādi pārtikas produkti kā maize, gaļa, zivis un olas. Meloņu šķiedrvielas veicina gremošanu, tās lieto zarnu darbības uzlabošanai vēdera aizcietējuma un hemoroīdu gadījumos. Šim nolūkam jāapēd puse vai ceturtā daļa melones.
Kaltētas meloņu sēkliņas tautas medicīnā iesaka lietot pret impotenci. Sēklas samaļ pulverī un ēd pa vienai tējkarotei trīs līdz četras reizes dienā. ◆    

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.