Svētdiena, 28. decembris
Inga, Ivita, Irvita, Ingeborga
weather-icon
+1° C, vējš 4.47 m/s, ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Aromātiska un ļoti garšīga!

Pukojoties par interneta uzbā­zīgo ienākšanu mūsu ikdienā, tomēr nevar noliegt, ka tā plašumos var atrast arī ļoti daudz noderīgas informācijas. Šoreiz padalīšos ar kādu recepti, par kuru vispirms nodomāju: “Ko tik cilvēki izdomā!” Pēc tam nācās atzīt: “Laba!”

Receptes pieteikumā bija teikts, ka ļoti vienkārši iegūstams garšīgs žāvēts cauraudzis… bez žāvēšanas, un klāt pievienota fotogrāfija, kurā redzamais gaļas gabaliņš tiešām rosināja apetīti.
Tas, ka ne visam, ko redz, var ticēt, nav jāatgādina, tāpēc ķēros klāt un pārbaudīju. Rezultāts pārsteidza ne mazāk kā izlasītā recepte. Gaļas gabaliņš tā vien vilina — nu vēl vienu šķēlīti!
Atzīšos, mana skepse sākumā bija tik liela, ka eksperimenta vajadzībām pirku nevis, kā norādīts, cauraudzi, bet noskatīju veikalā lētāko cūkas vaidziņu. Pie sevis bubinot, ja nu kas — būs laime sunim. Aprēķinot katliņa tilpumu, manā pirkumu maisiņā nokļuva divi vaidziņi. Vēl bija jānopērk žāvētas plūmes, kas visā šajā procesā bija dārgākais ieguldījums, bet atlikums bija garšīgs našķis. Tagad, plānojot jau receptes apgūšanas otro piegājienu, būs jānoliek plūmju atlikums uz augstāka plaukta, jo šis ēdiena pagatavošanas veids  ik pa laikam papildinās manu ikdienu.
Vēl ir vajadzīgas sīpolu mizas. Ja mājās nav pašaudzētu sīpolu, grūti pateikt, vai tos, kas veikalā pirkti, šādam variantam drīkst izmantot, jo esmu dzirdējusi, ka tie tiekot apstrādāti ar ķīmiju pret loku dzīšanu.
Kad sīpolu mizas, gaļa un žāvētas plūmes sagādātas, ķeramies klāt!
Katliņā ielej aptuveni divus litrus ūdens, saliek bagātīgi sīpolu mizas, pieber glāzi sāls, 3—4 lauru lapas, melnos piparus, smaržīgos piparus, trīs ēdamkarotes cukura un 6—8 žāvētas plūmes. Pievieno gaļu, uzvāra un turpina uz lēnas uguns sutināt aptuveni pusstundu. Noņem katlu no plīts, nenoņemot vāku, atstāj 12 stundas marinēties. Kad gaļa iemarinējusies, izņem to no šķidruma, sarīvē pāris ķiploka galviņu, sajauc ar maltajiem pipariem un bagātīgi ierīvē gaļas gabaliņus.
Pirmajā reizē izmantoju melnos piparus, bet nākamreiz meklēšu veikala plauktā maltās garšvielas, kurām pievienots čili pipars, lai papildinātu garšas buķeti.
Noslēgumā ar garšvielām ierīvēto gaļu ietin pārtikas plēvē un uz pāris stundām ievieto ledusskapī. Nākamajā dienā būs vēl garšīgāks un ķiploku aromāts piepildīs telpu katrreiz, kad atkal kāds klusiņām vērs ledusskapja durvis. Gatavo gaļu var izlietot nedēļas laikā vai glabāt saldētavā, ja vēlas uzglabāt ilgāk. Labu apetīti! ◆
Sagatavoja Sarmīte Ozola

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.