Svētdiena, 28. decembris
Inga, Ivita, Irvita, Ingeborga
weather-icon
+-3° C, vējš 1.34 m/s, ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Ķirbji, baklažāni un āboli

Šoreiz piedāvājam dažu tradicionālu un netradicionālu ēdienu receptes, kuras var izmantot gan ikdienas, gan svētku galda klāšanai. Katrai saimniecei ir savas firmas receptes. Arī valcēniete Sandra Bogdanova, kuras aizraušanās ir ēdiena gatavošana, atradusi savu kārtainās mīklas recepti, ko uzskata par perfektu. “Es ilgi izmēģināju dažādas receptes, bet nu beidzot esmu atradusi savu ideālo variantu. Vienkārši — perfekta!” viņa saka. Izmēģiniet arī jūs!

“Melanzane ripiene” jeb pildīti baklažāni

3 baklažāni, maltā gaļa, 3 tomāti, 2 vārītas olas, ķiploks, mocarella, parmezāns.
Baklažānus pārgriež un izgrebj mīkstumu (ļoti labi to var izdarīt ar karoti). Izgrebtās “laiviņas” uz pannas olīveļļā viegli apcep. Mīkstumu smalki sagriež, uzber sāli un ar rokām saspaida tā, lai iztek sula. Ņem pa pikai rokā un nospiež, cik sausu var. Baklažānu mīkstumam pievieno smalki sagrieztus tomātus, ķiplokus un malto gaļu. To visu apcep olīveļļā. Pievieno garšvielas — sāli, piparus, oregano un asumiņam “Peperoncino”. Sagriež mocarellu un vārītās olas. Sieru un olas piemaisa apceptajai masai. Visu ļoti labi samaisa. Pilda baklažānu ‘’laiviņās’’. Smalki sarīvē parmezānu vai kādu citu cieto sieru un uzber uz pildītajiem baklažāniem. Liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 45 minūtēm.

Kārtainā mīkla bez rauga

5 olu dzeltenumi, 750 g margarīna (ļoti labas kvalitātes), 1 kg miltu (vai nedaudz mazāk), 1 tējkarote 70% etiķa esences
(ēdamkarote esences ir 8 ēdamkarotes etiķa), 3 ēdamkarotes ābolu etiķa, tējkarote citronskābes, tējkarote sāls, puslitrs karsta vārīta ūdens.

Bļodā samaisa olu dzeltenumus un 350 g margarīna, līdz veidojas viendabīga masa. Puslitra burciņā ielej esenci, ābolu etiķi, citronskābi, sāli un uzlej karstu ūdeni. Izmaisa un lēnām lej olu — margarīna masā, samaisa un pa daļām pievieno miltus, samaisa ar rokām (dažreiz pietiek 900 g miltu, citreiz vajag 1 kg). Samīca mīklu. Un tagad pats interesantākais: ņem mīklu un met pret
galdu — tieši 100 reižu! Ne mazāk un ne vairāk! “Ir izmēģināts visādi, bet šis ir ideālais variants!” uzsver Sandra. Mīkla palēnām sāks mainīt formu un paliks ļoti mīksta un paklausīga, nelips pie rokām un galda. Mīklu sadala mazākos gabalos — parasti četros. Saveļ to bumbās un atstāj divas stundas ledusskapī.
No katras mīklas bumbas rullējot izveido kvadrātu. Pārējo margarīnu (400 g) sadala vienādos gabalos un izdala uz visiem mīklas kvadrātiem. Margarīnu vajag mīkstu, lai vieglāk ierullēt. Iesmērē 2/3 mīklas ar margarīnu un saloka. Izveltnē, tā ierullējot mīklā margarīnu. Saloka un 40—60 minūtes atstāj ledusskapī. Tad atkal izrullē un atkal saloka. Šo procesu atkārto trīs reizes. Cep, ko vien sirds kāro! Ja mīklu neizcep vienā reizē, tad to var ietīt pārtikas plēvē vai pergamentpapīrā un glabāt saldētavā. Kad ir vajadzība, izņem no saldētavas, atlaidina un cep, ko vēlas. Izmēģinot šo recepti, vairs negribēsies mīklu pirkt veikalā!

Ķirbju kūciņas ar zilo sieru

70 g jebkāda zilā siera, 100 g ķirbja, ola, 70 ml saldā krējuma, daži zariņi svaiga timiāna, šķipsniņa balto piparu un muskatrieksts, kārtainā mīkla (pašu gatavota).
Gabaliņu ķirbja nomizo un cepeškrāsnī izcep. Kad izcepts, sagriež mazos gabaliņos. Sieru arī sagriež vai salauž mazos gabaliņos. Kārtaino mīklu izrullē un ieklāj formiņās. Var cept pēc izvēles —
lielā formā vai vairākās mazajās formiņās. Uz mīklas liek ķirbja un siera gabaliņus. Tad pagatavo mērcīti, ar ko pārliet kūciņas. Olu sakuļ ar saldo krējumu, pievienojot timiāna lapiņas, šķipsniņu muskatrieksta un balto piparu. Pārlej kūciņām. Cep 190 grādos 20 minūtes.

Ķirbju krēmzupa

1,5 kg ķirbja (800 g tīrā veidā), 6 vidēji burkāni, 1 sīpols, 200 g kausētā siera “Dzintars” (klasiskais), 100 g koncentrēta buljona, 600 g ūdens, ēdamkarote sviesta vai olīveļļas, muskatrieksts (tas dod pasakainu garšas buķeti).

Sīpolu sagriež un sviestā sacep. Pievieno sarīvētus burkānus un sacep. Ķirbi sagriež kubiņos un pievieno sīpoliem un burkāniem. Visu kopā cep vēl piecas minūtes. Pielej ūdeni un buljonu. Sautē uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes. Pa to laiku sagatavo maizītes cepšanai. Pēc 10 minūtēm zupu noņem no uguns un sablendē. Katliņu liek atpakaļ uz uguns un pievieno kausēto sieru. Zupu lēnām izmaisa, līdz siers izkūst. Pievieno sāli pēc garšas, muskatriekstu, izspiestu ķiploku un piparus. Uzvāra līdz pirmajam burbulim. Atstāj piecas minūtes, lai garšas “sadraudzējas”. Pa to laiku cepeškrāsnī liek ar sviestu sasmērētās tostermaizītes. Garnējumam izmanto “Balsamico” krēmu.

Ābolu cepumi

1 ābols, glāze miltu, 1/2 glāze cukura (var mazāk), ola,
50 g sviesta, tējkarote cepamā pulvera, vaniļas cukurs, pustēj­karotes kanēļa, šķipsniņa sāls.

Mīkstu sviestu sakuļ ar cukuru, pievieno olu un saputo gaisīgā masā. Pievieno izsijātus miltus, cepamo pulveri un garšvielas. Ābolu nomizo, sīki sagriež un pievieno saputotajai masai. Visu labi samaisa. Pannu nedaudz ieeļļo un ar karoti liek mīklas piciņas. Cep 180 grādos 10—15 minūtes. Ce­pumi ir aromātiski, maigi ar kraukšķīgu garoziņu un mīkstu vidiņu.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.