Atbild Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pasniedzēja Ilze Grāmatiņa.
Gan žāvētai, gan pusžāvētai desai sastāvs jeb recepte ir ļoti līdzīga, atšķirība ir gatavošanas procesā. Žāvēta desa, kūpināta desa ir no gaļas gatavots produkts, kura pildījums, malts vai sagriezts gabaliņos, apstrādāts tikai un vienīgi dūmos — tas ir kūpināts, izmantojot dūmus. Savukārt pusžāvētas desas nosaukums jau vien pasaka priekšā, ka kūpināšanas un žāvēšanas process nav veikts līdz galam. Desa nav pilnībā nokūpināta. Pirms tam veikts produkta vārīšanas process, desa atdzesēta, un tikai tad produkts nokūpināts.
Tātad žāvētajai desai ir viens galaprodukta sagatavošanas process, bet pusžāvētajai — divi.