Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Jaunjelgavā pieaug siltumenerģijas tarifs. Kopš 2014. gada maksa par siltuma pakalpojumiem nav palielināta.

PRIVĀTAIS UZŅĒMUMS “EKOSIL” ar siltumu apgādā Jaunjelgavas pilsētas skolu, bērnudārzu un astoņas daudzdzīvokļu mājas. Foto no “Staburaga” arhīva.

Daļai Jaunjelgavas pilsētas — skolai, bērnudārzam un astoņām daudzdzīvokļu mājām — siltumu iegādājas no privātā uzņēmuma “Ekosil”, kas pa pašvaldības siltumcaurulēm nonāk pie iedzīvotājiem. Kopš 2014. gada siltuma tarifs nav palielināts, kopš šī gada augusta uzņēmums veica aprēķinus un saistībā ar enerģētikas cenu pieaugumu valstī aicināja ar 1. februāri mainīt līdzšinējo tarifu, jo citādāk draud risks, ka uzņēmums nespēs iegādāties apkures nodrošināšanai nepieciešamo šķeldu.

Aizkraukles novada domes deputāti to apstiprināja un aizsāka diskusiju, kā siltumapgādes jautājumu pilsētā varētu sakārtot nākotnē.Līdz šim siltuma tarifs Jaunjelgavas pilsētā bija 36,5 eiro par megavatstundu. Pārdošanas tarifs, kurā ietverts arī siltuma zudums un administrācijas izdevumi, veidoja 54 eiro summu par megavatstundu.Lielāko daļu starpizmaksu veido siltuma zudumi, kas ir lieli — decembrī tie bija 25%. Pie uzņēmuma piedāvātā tarifa — 47 eiro par megavatstundu — klāt jāpieskaita 15,66 eiro par siltuma zudumiem, kā arī daļēja siltumtehniķa alga un grāmatvedības izdevumi. Kopējā summa, ko no iedzīvotājiem vajadzētu iekasēt par megavatstundu, tādējādi veido 65,58 eiro. Tas ir sadārdzinājums par 18% — 11,58 eiro pieaugums salīdzinājumā ar līdzšinējo tarifu.Jaunjelgavas apvienības vadītājs Uldis Albiņš konsultējies ar Aizkraukles novada domes izpilddirektoru Uldi Riekstiņu, lai meklētu risinājumu, kā nākotnē atrisināt lielos trases siltuma zudumus. Iepazīta situācija, un apvienības vadītājs cer, ka šosezon izdosies sakārtot vismaz vienu trases posmu. Darbus pilsētā plānots veikt par īpašumu pārdošanā iegūtiem līdzekļiem. Ekonomiju, kas rastos, mazinot siltuma zudumus, varētu novirzīt nolietojuma uzkrājumam, kas iepriekšējos aprēķinos nav iekļauti. Nolietojuma uzkrājums paredzēts sistēmu nomaiņai, kad tā savu laiku ir nokalpojusi. Vēl viens ekonomisks risinājums siltumtrases uzlabošanai pēc rūpīgākas pārbaudes varētu būt iespēja izmantot īsākus tās posmus, līdz ar to nepieciešamie atjaunošanas darbi būtu mazāki.Aizkraukles novada domes ārkārtas sēdē, kurā šis jautājums tika skatīts, izpilddirektors Uldis Riekstiņš deputātiem stāstīja, ka ir cerība ar konkrēto siltuma ražotāju vienoties par termiņu, ar kuru tiek pārtraukta sadarbība. Siltuma ražošana ir visai nedroša, jo uzņēmuma galvenais siltuma katls joprojām nedarbojas, tiek izmantoti aizvietojošie avārijas siltuma katli. Uzņēmums gan spēj saražot līgumā noteikto siltuma daudzumu. Izpilddirektors izteicās, ka siltumapgādi Jaunjelgavas pilsētā nākotnē vajadzētu pārņemt kapitālsabiedrībai vai pašvaldībai.Pamatlīgumu ar uzņēmumu “Ekosil” Jaunjelgavas pilsēta noslēdza 2010. gadā, pēc četriem gadiem to atjaunoja ar termiņu līdz 2030. gadam. Tiek skatīti veidi, kā agrāk pārtraukt līgumsaistības ar uzņēmēju.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.